divendres, 28 de novembre del 2008

Lo monument de Tortosa...


L'any 1966, el General Franco va inaugurar un monument conegut per tots, perquè de fet s'ha convertit en la postaleta de Tortosa. "El monument" és un clar símbol d'exhaltació del règim franquista, a diferència d'altres simbols que poden reivindicar la pèrdua de llibertats, com la placa d'un carrer a la derrota, etc.
Com si no anés amb Tortosa, alguns assenten que ara no és una prioritat, o que allò s'ha de quedar allí. Els que sustenten el seu argument en que això no cal tocar-ho, semblen més propers a la mentalitat noucentista i reaccionaria, que no pas al pensament de consideració per iguals, d'evitar vencedors i vençuts, i de tòrcer d'una vegada per totes els simbols d'un règim il·legal, totalitari, antidemocràtic, i criminal.
El futur del símbol d'exhaltació podria passar per la retirada i la ubicació en un lloc més discret, destinat a la memòria, a la Pau, i a la llibertat, i a interpretar la Batalla de l'Ebre, on quedés tot plegat ben contextualitzat i, evidentment, fos visitable. Aixó seria un símbol i model de memorial democràtic.
I parlant de Memorial Democràtric, aquesta Direcció General del Departament de Saura, s'ha ofert a pagar la retirada del monument. Per una vegada, i que no serveixi de precedent, m'agrada la idea dels ecosocialites.
A la Xarxa Social Facebook, ha surtit un grup de suport a la retirada del monument. Al grup s'hi han afegit ja més de 500 persones donant suport a la retirada del monument i només 3 dies.

3 comentaris:

EMILI NIETO ALCOVER ha dit...

Jo no ho sabia que era noucentista i reaccionari, gràcies per descobrir-m'ho

JMS ha dit...

Agradi o no, és un element d'exaltació del règim franquista. I per això s'ha de treure, hem de ser valents.I s'ha de fer el mateix amb tots els simbols que exaltin règims totalitaris. Com es va fer a Alemanya, o recentment a Lleida.

I si cal, s'ha de posar en un lloc on simbolitzi realment la pau, on s'expliqui que va ser la Guerra i la Batalla de l'Ebre, i que va passar amb els vençuts. No podem seguir com si la Guerra i la dictadura no haguessin passat. Allí on està, on el va posar Franco, segueix sent un simbol d'exaltació del règim, que per això el van posar.

EMILI NIETO ALCOVER ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.