dissabte, 22 de novembre del 2008

Manifest 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència envers les Dones

Aquest és el manifest que la Secretaria de la Dona d'Esquerra hem preparat per al proper dia 25, en motiu del Dia Internacional contra la Violència envers les Dones:

"La violència masclista no es queda a casa: arriba als llocs de treball de les dones, els controla els missatges de mòbil, les fa sentir petites, les angoixa, les separa de les seves amistats, critica la roba que porten, les humilia davant la resta, les insulta, no els passa la pensió de la canalla...
No en va, l'Organització de les Nacions Unides considera que la violència contra les dones és “el crim encobert més estès del món”. Però sovint, només prenem consciència d'aquesta realitat quan la violència masclista acaba amb la vida de les dones. En el que portem d'any, ja són 15 les dones dels Països Catalans que han mort a causa d'aquest tipus de violència.
En aquest context, ens cal recordar un cop més que els drets de les dones són drets humans. La violència masclista representa una greu vulneració d'aquests drets i és un impediment perquè les dones assoleixin la plena ciutadania, l'autonomia i la llibertat. La violència masclista és una violència estructural que s'explica per les relacions de poder desiguals entre les dones i els homes. És, en conseqüència, una violència que pateixen les dones pel sol fet de ser-ho i que s'estén en molts àmbits de la seva vida: en l'àmbit de la parella, de la família, però també en l'àmbit social i laboral. És una violència que cal combatre des del reconeixement de la plena ciutadania de les dones, del seu dret a la seguretat, a la llibertat, a la vida. La llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista —aprovada pel Parlament de Catalunya el 16 d'abril d'enguany— en què Esquerra ha jugat un paper central, imprescindible, parteix del reconeixement dels drets de les dones i suposa un pas molt important en la lluita contra la violència masclista. La llei espanyola de violència de gènere, en canvi, s'està demostrant ineficaç després de quatre anys de la seva aprovació. Per tot això, les dones i els homes d'Esquerra i de les JERC considerem:
- Que la concepció àmplia de la violència envers les dones i el seu abordatge integral ha de ser efectiu també a les Illes Balears i al País Valencià.
- Que el govern espanyol ha de fer de forma urgent les reformes legals necessàries per millorar l'eficàcia de la lluita contra la violència masclista.
- Que tota la societat juguem un paper fonamental a l'hora de denunciar els agressors i donar suport a les víctimes.
Finalment, continuem expressant la nostra condemna rotunda a totes les formes de violència masclista i el nostre suport a les dones que l'hanpatit i la pateixen. Trenquem el silenci!"