dimarts, 18 de novembre del 2008

Fòrum Europa, vet al Senat i Euromed a l'Aldea

Avui a les 9 del matí he participat en un esmorzar col·loqui informatiu de la tribuna Fòrum Europa a Madrid, on Joan Puigcercós ha fet un repàs de la situació política i econòmica actual. De tot plegat, el mitjans de comunicació han destacat, entre d’altres, que "s'ha mostrat confiat que l'alt tribunal buscarà una fórmula perquè la carta catalana es pugui desenvolupar i pugui complir els seus objectius i no creu oportú un avançament electoral" ja que "davant d'una crisi com l'actual i amb una negociació de finançament sobre la taula, anar a eleccions anticipades seria una irresponsabilitat i el millor regal que es pot fer al govern espanyol" que, d'aquesta manera, "podria retardar sine die el seu compromís en matèria de finançament autonòmic".
Quant al l’altre tema d’actualitat, el possible vet dels senadors d’ERC al pressupostos generals de l’estat, Puigcercós ja ha admès que "si no hi ha esmenes, caldrà plantejar-se, segurament, el vet". Les esmenes que ERC està negociant amb el PSOE es refereixen especialment a l'ampliació de la dotació econòmica de la Llei de dependència (800 milions d'euros), l'augment del fons d'integració d'immigrants (200 milions), el fons de complementació de pensions (100 milions), diverses partides destinades a les PIME, i d'altres de més territorials. Cal recordar que en aquests moments, si el PP (123 senadors) i CiU (7) votessin junts, sumant els dos senadors d'ICV i EUiA només faltaria un vot per a la majoria absoluta (133). Per tant, la decisió d'ERC és molt important.
Després he assistit a la Comissió de Foment del Senat, on he defensat i s’ha aprovat, amb els vots a favor de CIU, PP i PNB i en contra del PSOE, la moció de l'Entesa Catalana de Progrés en què s'insta el govern central a que, com a mínim, un servei d'Euromed en sentit Barcelona-Alacant i Alacant-Barcelona pari diàriament a l'estació L'Aldea a partir de gener de 2009. Alguns diaris digitals n’han fet ressò, segurament “la Malla” és qui n’ha donat més detalls. Entre d’altres, ha esmentat: “El senador d'Entesa Catalana de Progrés Pere Muñoz ha recordat que el 16 de juny de 1997 es va inaugurar el servei d'Euromed entre Barcelona i Alacant, l'únic servei d'alta velocitat comercial de 220 quilòmetres per hora, anomenat corredor del mediterrani, un dels més importants del sistema ferroviari espanyol [...] La prestació del servei Euromed a l'estació de L'Aldea-Tortosa-Amposta milloraria la connexió d'aquesta zona, a l'hora que contribuiria al seu desenvolupament econòmic i comercial i a més reequilibri territorial, segons el senador d'Entesa, qui ha rebutjat dues esmenes de substitució del PP i el PSOE [...] El portaveu socialista ha explicat que l'augment del nombre de parades suposaria canviar les característiques del servei Euromed, on el factor temps és un dels aspectes que el fan competitiu respecte a altres mitjans de transport com l'avió, el vehicle privat o un altre tipus de trens [...] Segons el seu parer, el servei públic de transport per ferrocarril que Renfe presta en aquesta zona té una oferta àmplia, que respon a les demandes de la població, i és adequat per a les necessitats de comunicació amb Catalunya i amb el País Valencià.”

1 comentari:

Adam ha dit...

no comenteu res de lo de Roig i el veto a les inversions al Delta?